Надзор в Германия : Стратегии и Контрастратегии

27.09.2012 | Автор: | Публикувано в: Бизнес

През 2008г Техническите мерки за видеонаблюдение в Германия достигнаха връхната си точка. Германския федерален конституционен съд се възползва от възможността за значително развитие на германската правна система по отношение на нови технологични разработки. Макар че съдът е построен върху независимо експертно мнение стана ясно , че решенията са на база личен интерес . В политически план Директивата за запазване на данните и нейното транспониране в националното законодателство предизвика най-голям проблем. Освен значителната обществена осведомяемост , предизвикана от кампанията , предлага интересен поглед към възможностите и ограниченията на Web 2.0 инструменти по отношение на учредяването на интернет общности и техните политически дейности.
През 2008г в Германия беше кулминацията по отношение на правни, технически и политически дискусии с въвеждане на видеонаблюдението. 25години след решението за преброяване на населението Германския федерален конституционен съд предостави три важни решения за правителствено видеонаблюдение и неприкосновеност на личния живот за по малко от две седмици в началото на 2008г а именно , онлайн търсене решение, решение за сканиране на лиценз табела , както и временно разпореждане за частно спиране на влизането в сила на европейската директива за запазване на данните в Германия.
И в трите случая съдът се произнесе срещу съответната мярка и дори създаде ново фундаментално право на гаранция за конфиденциалността и интегритета на информационните системи в онлайн търсене на решения. В Германия се наблюдава формирането на ново движение за граждански права, за защита личния живот. Под мотото Свобода не страх – Спрете манията за видеонаблюдение беше проведено протестно шествие срещу видеонаблюдението на 11 октомври 2008г. Имаше паралелни действия в 15 други страни , като в Германия се надяват за подобни развития в Европа и извън нея. В същото време има силни стимулатори на нови мерки за видеонаблюдение и нови умения за агенциите за сигурност. Най – известните сред тях , федералния министър на вътрешните работи , протестира след демонстрацията на 11 октомври срещу видеонаблюдението. Немския федерален конституционен съд има високи изисквания и не напълно изключи нови мерки за видеонаблюдение . Правните , техническите и социални последици трябва да бъдат анализирани в съответствие с научния им контекст. Първата глава анализира онлайн търсене на решение от 27 февруари 2008г относно Закона за провинция Северен Рейн – Вестфалия за разрешаване на вътрешно разузнаване , видеонаблюдение, тайно извършвано от властите . В мотивите за решението , съдът постанови че правото на гарантиране на поверителността и целостта на системите на информационни технологии е било нарушено. При Втората глава от от Андреас Pfitzmann се установи , че немските политици обикновено не разбират приложението на информационните и комуникационни технологии и следовотелно , често не разбират и възможните приложения на ИКТ. Забележителна беше работата на Германския федерален конституционен съд през зимата и пролетта на 2008г , вземайки решение относно наредбите на ИКТ.
Силата на Германската конституционна система система що се отнася до нови технологични разработки, видеонаблюдение, стана много видима през пролетта на 2008г , когато Конституционния съд постанови три важни решения за неприкосновеността на личния живот . Може да се каже , че най важните от тези решения е решението на онлайн търсене на компютри , което създаде право на гарантиране на поверителността и целостта на системите и информационните технологии. Раждането на това основно право е довело до постоянен научен дебат в Германия , като решението беше признато и от други страни .

 

Фирма soul-bg.com се занимава с видеонаблюдение и камери за видеонаблюдение.

 

Автор:

Този автор има 20 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.