Най-важното за лаптоп батериите

12.09.2012 | Автор: | Публикувано в: Web проекти

Батерията играе все по-важна роля в модерните преносими устройства. През последните години качествата и капацитетът на батериите, които производителите инсталират в актуалните устройства като смартфони, таблети и лаптопи стават все по-ефективни.

И въпреки, че батериите стават все по-усъвършенствани, полезно е да знаете някои главни техни особености. Например т.нар. Memory Effect, който за щастие не се проявява при литиево-йонните батерии (каквито са повечето батерии за лаптоп в момента). Той важи при никел-базираните батерии, които през последните години вече не се използват активно в компютърната индустрия. Поради факта, че литиево-йонните батерии не страдат от споменания Memory Effect, те могат да се зареждат по всяко време. Не е необходимо да ги разредите напълно преди да ги заредите както беше при никел-базираните им предшественици.

Митове и реалност

Напоследък битува схващането, че батерията на лаптопите трябва да се изваждат от шасито им, когато потребителят работи, докато е включил машината в електрическата мрежа. Този мит не води до нищо друго освен нарастващ брой забравени в кухненски шкафове батерии за лаптопи. Освен това той е напълно несъстоятелен.

Единствената причина да извадите батерията на вашия лаптоп от нейното място е, ако вашият преносим компютър прегрява поради проблеми с охлаждането или крайно висока околна температура. Ако ситуацията е такава, тогава има смисъл да премахнете вашата батерия, но не заради други, а заради топлината. Тя е един от малкото, но сериозни, врагове на литиево-йонните батерии.

Дори лаптопът ви да е включен постоянно в контакта обаче батерията достига максимален капацитет и след това спира да се зарежда. Малко след това, когато мине известно време, тя се разрежда до 90 – 95% и след това се зарежда отново до край. Този процес дори е дори полезен за вашата батерия за лаптоп. Препоръчително е въпреки всичко обаче да я разреждате до край поне веднъж месечно.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.