Уеб страница от тип Целева страница

23.03.2012 | Автор: | Публикувано в: Web проекти, Интернет маркетинг, Реклама

При модерния уеб дизайн и най-вече при онлайн маркетинга се използва така наречената целева страница или ландинг пейдж. Целта на тази страница е потребителя да бъде накаран да извърши определено действие – било то оставяне на своите координати за контакт или да закупи определен продукт. Тъй като е трудно и нецелесъобразно да се променя уеб сайта, то по-лесно е да се направи отделна страница, която лесно може да постигне целта.

Обикновенно тя е разположена на същия домейн както и целия сайт. Самата тя е оптимизирана да изпълнява целта си, затова и се нарича целева страница. Има някои основни моменти , които е добре да се спазват при дизайна на подобна страница. Разбира се, това не са всички от тях, но само най-важните.

Опростеност

Добре е страницата да бъде опростена, не толкова като дизайн, а като цялостна навигация. Обикновенно се следи окото на потребителя, има проучвания в тази насока, за да се види къде се озовава курсорът на мишката в определен момент. Имайте предвид, че повечето потребители сканират страницата без изобщо да четат съдържанието й в детайли. Първите 2 секунди са тези, в които потребителят взима решение дали да напусне или да остане на страницата.

Призив за действие

Това е обикновенно някакъв елемент от страницата , който образно казано се набива на очи. Той трябва да контрастира с останалата част от сайта и да показва какво се иска от потребителя. Например, може де е голям бутон с якър цвят, на който пише „Купи още днес” или нещо подобно. Така вие поддитквате потребителя да извърши желаното действие. Има доста изписано на тази тема, затова по-добре е този елемент да се разгледа в отделна статия.

Форма за оставяне на координати

Това е добра, но не и задължителна практика. Хубаво е да имате форма за контакти, за да може потребителя да остави контактите си при вас. По-късно вие бихте могли да му изпратите имейл или запитване. Така вие няма да бъдете категоризирани като спам,  тъй като човека вече си е оставил имейла. Разбира се трябва да имате чекбокс за съгласие с това.

Няколко варианта

Преди да започнете кампанията използвайте няколко варианта на ландинг страницата и след определено време вижте, кой се възприема най-добре от потребителите. Изтрийте останалите и прехвърлете трафика към по успешните версии. Това е задължително ако искате да вземете максимума от вложения бюджет.

Оптимизацията

Не на последно място е добре да обърнете внимание вашата страница да бъде добре откъм SEO оптимизация. По-този начин, вие ще спечелите не само органичен трафик , но и по-добро представяне в платените кампании като гугъл адуърдс например. Там от голямо значение е съдържанието и качеството на ландинг страницата за така наречения качествен резултат. Тъй като имате пълна свобода при изработката на ландинг страница, подберете подходящите думи в тайтъл, урл и другите важни елементи на страницата.

Автор:

Този автор има 7 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.