За бързите кредити

31.01.2012 | Автор: | Публикувано в: Бизнес

В днешно време в България все по-популярно става получаването на бързи кредити, които са един от подвидовете на потребителското кредитиране. Докато в други страни например Русия този вид парични заеми се изпълняват от банките, в България те се отпускат основно от небанковите кредитни институции. Бързите кредити са удобен вариант за получаване на финансова помощ както за предприемачи, така и за частни лица, което определя и нарастващата им популярност.

Бързия кредит е разновидност на потребителския кредит. Отличителна черта на бързите кредити е скоростното разглеждане на заявлението и минималните бюрократични процедури изразяващи се в символичен брой документи. По принцип единствения задължителен документ е личната карта, а при някои дори и само шофьорска книжка. Ако клиентът отговаря на предварително зададения профил то бърз кредит може да бъде отпуснат практически в рамките на работния ден.

Една от причините толкова бързо да се нароят фирми за бързи кредити, е очевидната изгодност на този вид заеми за отпускащите ги кредитори. Вече дори малките деца знаят, че една от най-отличителните им черти е тяхното високо оскъпяване. Т. нар. бързи кредити са най-скъпия от всички видове потребителски кредити – лихвата при тях е значително по-висока, поради факта, че клиентът минава през съвсем минимална проверка от страна на финансовата институция. Това означава, че кредиторът поема върху себе си значителен риск от невръщане на заема. За това и тези кредити се отпускат за сравнително неголеми суми и срокове.

Бързите кредити в страната ни имат и следните особености – кредитът се отпуска в местната валута. Както вече беше отбелязано по-горе одобрението за отпускането им е изключително кратък от половин час до денонощие. Срокът за който се отпускат бързи кредити е обикновено максимум 1 година. Експресните парични заеми имат опростена процедура по отношение на оформянето на документи – иска се заявление и лична карта. За отпусканите у нас бързи кредити не се изисква оставянето на залог или поръчителство от друго лице.

Много често хората питат защо бързите кредити са толкова скъпи?  Основната причина е по-големия кредитен риск, който се изплаща с по-високи лихвени проценти обикновено между 25 и 35% на месец. Предвид това направо буди учудване броя изтеглени бързи кредити при положение, че дори по-бързо може да се получи бърз кредит срещу залог от големите заложни къщи при лихвена ставка от 10-12%, тоест около 3 пъти по-евтино.

Автор:

Здравейте, казвам се Лазар Белев - хобитата ми се копирайтинг, блогърство и чат - пат SEO. Надявам се статиите ми да Ви харесат. :)

Този автор е публикувал досега 8 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.