Какво е блог?

05.11.2011 | Автор: | Публикувано в: Web проекти, Блогове, Онлайн бизнес

Самата дума „блог“ е изкуствено създадена и е съчетание от английските думи „web“ (мрежа, интернет) и „log“ (дневник, водя записки за случващи се събития), като се образува думата “weblog”, но се съкращава само до “blog”.

Самият блог е определен вид уеб сайт, който представлява нещо като онлайн личен дневник, но разбира се, съдържанието зависи от самия вид блог, а те биват:

– Личен блог
– Корпоративен блог
– Научен блог
– Блог за образованието
– Форумен блог
– Културен блог
– Събитийно – новинарски блог
– Блог на повече от един автор

В личния си блог можете да пишете, публикувате линкове и снимки относно неща, които лично ви вълнуват, но в останалите –информацията  трябва да е съобразена с темататиката на уеб сайта, тъй като той ще е насочен към определена целева група, която проявява интерес именно към сферата на блога.

В частност, корпоративния блог се води и ползва за целите на дадената компания или организацията. Предимството на този вид блог е в това, че публикациите и коментарите могат да се следят лесно като те спомагат за прозрачните отношения между корпорацията и потребителите. Целта на корпоративния блог е да може посетителите на блога да разберат повече информация за фирмата, нейните дейности, история или интересни факти.

Статистиката сочи, че в началото на 2006 година 34% от големите компании в световен мащаб водят свой блог, в края на 2006 процентът нараства до 35, а в момента почти 70% от компаниите имат свои блогове и публикуват новини редовно.

Един вид предимството на блоговете е в това, че те нямат ограничения – всеки може да пише за всичко, да споделя и коментира и най-вече – всеки свободно може да започне свой „онлайн дневник“. Идеята на блоговете е да не са само уеб сайт и да се получава монолог на пишещия, а да има някаква интерактивност и да са свободно достъпни.

Истината е, че още много хора нямат реална представа какво е блог, но вече се преглагат удобни, лесни и безплатни интернет простраства за създаване на „лични дневници“, важното е да има кой да ги чете.

Автор:

Този автор има 4 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.