Данон и Даниел Карасо, пионерът на млечно-киселите продукти

12.04.2011 | Автор: | Публикувано в: Web проекти, Други

Даниел Карасо, който помогна за превръщането на млечно-киселите продукти от не много ясно дефинирани етнически продукти в международно-призната храна чрез марката “Данон” в Европа и „Dannon“ в САЩ, почина на 20 май 2009 г. в дома си в Париж на 103- годишна възраст. Г-н Карасо бе почетен председател на Groupe Danone

Марката “Данон“ дължи почти всичко на г-н Карасо, включително и името си. Когато баща му, Исак, започва производство на кисело мляко в Барселона през 1919 г., той го кръщава на сина си, чието умалително име в Каталуня звучи като „Данон” или „Дани”. От малката фирма Даниел Карасо разработва глобален бизнес, като открива клон във Франция през 1929 г., разширява фирмата в Съединените щати по време на Втората световна война и в крайна сметка достига отдалечени пазари, като Мексико, Бразилия и Мароко. “Мечтата ми беше да направя “Данон” световна марка”, казва той на пресконференция през април по случай 90-годишнината на ‚Данон“.

Г-н Карасо е роден в Солун, Гърция, където неговото семейство се заселва четири века по-рано, след като евреите биват прогонени от Испания. През 1916 г. баща му взема семейството си в Испания, където му прави впечатление високата честота на чревни заболявания, особено сред децата.

Исак Карасо започва да изучава работата на Иля Мечников, руският микробиолог, който  вярва, че човешкият живот може да бъде удължен чрез прием на млечно-киселите бактерии от киселото мляко. Използвайки култури, селектирани в института “Пастьор” в Париж, Исак започва да произвежда “Данон”.

По това време киселото мляко е екзотика. Въпреки че е традиционна храна в Гърция, Близкия Изток, Югоизточна Европа и големи части от Азия, навсякъде другаде то е известно на малко хора, наблягащи на грижата за здравето. В началото, “Данон” е на пазара като здравословна храна и се продава с рецепта в аптеките. Постепенно намира място и като млечен продукт, който не се разваля в жегата.

През 1923 г. Даниел Карасо се записва в бизнес училището в Марсилия, а за да научи повече за същността на киселото мляко, се записва на курс по микробиология в института “Пастьор”.

През 1929 г. основава “Данон” във Франция, точно около световната бизнес криза. “Аз почти не разбрах, че има финансова криза, бушуваща около мен”, казва той на пресконференцията през април. “Бях прекалено зает с опитите си да открия млечни магазини, които да продават продукта ми.”

Усилията му са възнаградени, тъй като французите приемат радушно този ултрамодерен за времето си продукт, но през 1941 г. пристигането на нацистите принуждава Карасо да отиде в Съединените щати. Там той формира партньорство с двама семейни приятели, Джо Мецгер, швейцарски бизнесмен, роден в Испания и синът му Хуан, чийто усет за реклама на пазара провят Данон популярно име в САЩ.

Г-н Карасо и Мецгер купуват Oxy-Гала, малка гръцка компания за производство на кисело мляко в Бронкс и през октомври 1942 година започват да произвеждат необикновеното кисело мляко в половин литрови стъклени бутилки под американизираното име Dannon.

Клиентите плащат 11 цента за бутилка и допълнителни 3 цента депозит. Хуан бързо връща всички  заеми. “Ние изкарвахме само по $ 20 на ден, но дори и тогава бяхме по-голямата от двете съществуващи компании в този бизнес”, казва пред списание “Пийпъл” Хуан Мецгер през 1980 година. Той умира през 1998 г. (Джо Мецгер е починал през 1965 г.).

Малката компания работи на загуба до 1947 г., когато по идея, взета от рецептата на един американски сладкиш, добавя сладко от ягоди към киселото мляко. Продажбите растат главоломно, към продуктовата линия са добавени нови вкусове и киселото мляко Данон прави скок към специален продукт на закуска и десерт. През 1959 г. компанията е купена от Беатрис Фуудс.

Г-н Карасо се връща в Европа след Втората световна война, за да изгради отначало  “Данон” в Испания и Франция. След това той предприема агресивна кампания за разширяване на бизнеса чрез създаване на клонове на “Данон” в други страни и предприема сливания с други компании за хранителни стоки. Той се обединява с компанията за прясно сирене Жерве през 1967 г.,а през 1973 г. се слива с производителя на  бутилки БСН, който има желание за навлизане в бизнеса с храни.

Данон във Великобритания е създадена пред 1990 година.

Новата компания, „БСН- Жерве Данон”, купува Dannon САЩ от Беатрис Фуудс и две години по-късно през 1981 г. променя името си на Данон Груп. Така Данон става един от най-големите конгломерати във Франция. С приходи от близо $ 19 милиарда през 2008 г., тя се нарежда на първо място в света по продажби на свежи млечни продукти и на второ място в продажбите на бутилирана вода и бебешки храни.

Като почетен председател на Данон Груп, Даниел Карасо участва в празненствата по случай 90-годишнината на марката “Данон“ през 2009 година. Данон днес има около 76,000 служители.

Г-н Карасо има една дъщеря – Марина Нахмиас, четирима внуци и шест правнуци.

 

Автор:

Този автор има 21 публикувани статии до сега.

Коментари (1)

  1. Иванова

    Здравейте!

    Членове и учредители на НПО “Национално сдружение на възрастните хора” искаме да разберем как от една страна Данон Сердика ни дава дарение срещу заплащане . Нашата председателка, Росица Петкова, при всяка партида събира по 1 лв. от всеки член, за да му даде дарението.

    Очакваме Вашия отговор преди да се обърнем към НАП.

    С уважение

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.