Инвест Пойнт България – Как да станете франчайзодател?

06.12.2016 | Автор: | Публикувано в: Бизнес, Маркетинг, Управление

Имате добър бизнес, който сте развили успешно и вашата търговска марка е позната на пазара. Иска ви се да продължавате да се развивате и търсите най-добрия начин да го направите?
Е, в такъв случай имате два варианта за действие: или да продължавате да се разширявате и да откривате нови магазини, заведения или офиси в различни градове в страната или да станете франчайзодател.
В първия вариант вие ще продължите да се грижите за всичко, което се случва в заведенията и магазините ви, а във втория – някой ще купи от вас франчайз и ще работи по вашите правила, според структурата, която сте изградили и под вашия бранд, а вие ще получавате допълнителни финансови средства.
Как да станете франчайзодател?

Да продаде франчайз има право всяка компания, която се е утвърдила като търговска марка, има поне 3 годишна история на пазара, има своя управленческа стратегия и добър, разработен модел на работа.
Можете или сами да се опитате да потърсите купувачи за франчайза, който предлагате или да се доверите на консултантски фирми като Инвест Пойнт България, които да ви улеснят в търсенето на подходящи купувачи.
Какви ще са ползите ви, ако станете франчайзодател?

Първо ви задаваме въпроса:”Мислите ли, че световноизвестни компании като Coca-Cola, KFC, McDonalds биха били едни от най-големите франчайзодателите, ако нямаха полза от това?”
Предполагаме, няма смисъл да отговаряме на този въпрос, тъй като на всички е ясно, че ако нямаха ползи, нямаше да си правят труда да продават франчайз.
Сега на въпроса – каква ще е ползата ви, ако продавате франчайз?
На първо място (освен, че ще осигурите добър старт на някоя новосъздадена компания добър старт), ще сключите договор за франчайз със срок минимум 5 години, през които ще получавате договорените с купувача на франчайза финансови средства (такси и други).
Купувачът на франчайза ще работи според вашите правила, според стратегията, която вие сте изградили… или казано по друг начин ще продължи да развива вашата търговска марка.
Кой бизнес може да се франчизира?

Вече споменахме, че ако имате поне три години успешен бизнес и търговската ви марка е популярна, можете да станете франчайзодател. Разбира се, има някой критерии, на които трябва да отговаряте, затова е добре, ако искате да разберете дали отговаряте на условията да се посъветвате с фирми, които се занимават с консултантски услуги в областта на франчайзинга, които ще ви разяснят детайлно какви критерии трябва да покривате, за да можете да станете франчайзодател.
Трябва да отбележим, че най-популярния към момента е франчайзът от второ поколение или т. нар. бизнес формат франчайзинг. Това е най-изчистената и работеща форма за франчайз, при която фирмата – майка (франчайзодателя) предоставя на франчайзополучателя готово ноу-хау и добре развита структура на управление.

Източник: http://www.investpoint.bg

Автор:

Този автор има 11 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.