Катаракта – причини, лечение и предпазване

07.09.2016 | Автор: | Публикувано в: Игри

Лещата на окото представлява една прозрачна структура, която концентрира образите върху светлочувствителните клетки на ретината – фоторецепторите. Катарактите са затъмнени полета в лещата. То се явяват точно когато конкретен протеин в лещата изгражда абнормални струпвания. Постепенно тези струпвания добиват по-големи размери и засягат зрението ви. Те успяват да изкривят или изцяло да стопират светлинния поток от лъчи, които преминават през лещата.  „Катаракта“ в превод значи „огромен порой“ или „водопад“. Така всички хора опиват о своето замъглено вижда – като гледане през водопад.

В голям брой от случаите катарактите биват възрастово – зависими. Те могат да изникнат за първи път на четиридесет или петдесетгодишна възраст, но е напълно възможно да не засегнат зрението ви до шестдесетгодишна възраст. Но има случаи, разбира се, когато катаракта бива предизвикана от травмата на окото, кортикостероидните лекарства, диабета или радиоактивното лечение. При децата катаракта е два вида – вроден и придобит. Вроденият е по генетичен път, а придобитият е причинен от инфекция в течение на бременността, най-вече от сифилис, токсоплазмиди, херпес, цитомегаловируси или рубеола. При децата и при подрастващите катарактата може да бъде симптом на заболяване, което касае усвояването от тялото ни на калций, аминокиселини и карбохидрати.

Най-фреквентно срещаната причина и повод за слепотата в световен мащаб са катарактите. Статистическите данни сочат, че 42 % от ослепяванията са вследствие на катаракти.

В САЩ голяма част от хората са възрастово – зависими и касаят повече от половината американски поданици на 65-годишна възраст. Не е известна конкретната причина за възникването на катаракта с времето, но това не пречи на много от специалистите да са на мнението, че се дължи на химични изменения, които касаят зрителните белтъци (а-кристали). Според скорошно прочуване а-кристалите защитават от различните абнормални струпвания от другите типове протеини в катарактите. Сега се водят проучвания, които имат за целта да установят факторите, пораждащи катаракта. За сега сме наясно, че факторите са дълготрайното  излагане на силното слънчево лъчение, а също и тютюнопушенето

Автор:

Този автор има 96 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.