Дезинсекция срещу бълхи

04.03.2014 | Автор: | Публикувано в: Услуги

Насекомите са неизброими видове и обичат да „съжителстват” с човека. Много видове насекоми са вредни и дори опасни за хората, домашните животни и селскостопанската продукция. Особено голяма напаст са кръвосмучещите насекоми като бълхи и дървеници. Обикновено бълхите нападат топлокръвни животни, за да се хранят с кръвта им. В миналото бълхите са обитавали предимно селските райони, където е имало голяма концентрация на добитък. Днес за съжаление бълхите са превзели и градовете. Често пъти бълхи могат да бъдат наблюдавани и по домашните любимци.

За борба с бълхите и дървениците се извършва дезинсекция. На дезинсекция се подлагат селскостопански складове, силози, къщи и дворове. Когато бълхите са плъзнали от работен добитък, първо на дезинсекция се подлагат животните. Има препарати, които са безвредни за животните, но са смъртоносни за бълхите. Тези насекоми са с безчислена популация, но могат ефективно да се унищожат. За ефикасна дезинсекция днес има прахообразни препарати, които имат така наречения „нокдаун” ефект. Възрастните представители на насекомото веднага умират.

Като кръвосмучещи насекоми бълхите нападат и хората. Веднъж разпространени, те бързо се размножават. Различните репеленти и спрейове за локална дезинсекция срещу бълхи оказват временен ефект. Ако съществува сериозно огнище на бълхи, те трябва да се унищожат с мащабна дезинсекция.

Днес има много лицензирани фирми, които извършват професионална дезинсекция срещу тези гадинки. При дезинсекция първо се обработват мазетата на сградите, защото обикновено бълхите плъзват от там. Често пъти вредните гризачи като мишки и плъхове са преносители на бълхи. За това освен дезинсекция в съответните помещения е нужно да се направи и дератизация срещу вредни гризачи.

При дезинсекция срещу бълхи отровните вещества се разпръскват като прахообразна субстанция чрез пулверизация. Често пъти нашите домашни любимци могат да донесат някоя бълха в къщи, затова те също могат да бъдат третирани срещу вредното насекомо. В специализираните магазини и аптеките се продават спрейове против бълхи за домашни кучета и котки. Всеки стопанин може да сложи специална каишка на домашния си любимец, която ще го предпази от бълхи.

Обикновено домашните кучета се разхождат в градските паркове и градини.Там те са в съприкосновение с улични и други кучета и лесно могат да се заразят. Бълхите могат да обитават и самите тревни площи. Затова преди дезинсекция на една тревна площ е важно тревата добре да се окоси. В някои села, където има истинска „епидемия” от бълхи, се прави мащабна дезинсекция. На дезинсекция се подлагат къщи и мазета, селскостопански дворове, хамбари и складове. Населеното място се подлага и на дератизация срещу плъхове и мишки. Бълхите са особено неприятни насекоми, защото са много дребни, трудно се забелязват и убиват с подръчни средства. Техните ухапвания са многобройни и предизвикват силен сърбеж, а понякога и болка. Затова периодичната и мащабна дезинсекция е най-добрият метод за масово унищожаване на това вредно насекомо – http://www.bulagrocontrol.bg/index.php/bg/%D0%A3%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/dezinsektziya.html

 

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.