Да разгледаме различните видове инвертори

09.10.2013 | Автор: | Публикувано в: Автомобили, Технологии

Инверторите преобразуват постоянния ток в конвенционален AC, с който могат да работят всички видове домакински уреди като: кухненските, микровълновите печки, електрическите инструменти, телевизорите, радиоапаратите, компютрите и др. Всичко, което трябва да направите, е да свържете инвертора към батерия, а след това да включите устройствата на променлив ток към трансфертера. По този начин ще имате мощност в движение.

Тези инвертори са страхотни за къмпинги в паркове, където нямате осигурено електричество. С тяхна помощ вие ще намалите задачите при подготовка, за които да се притеснявате.

Това е важно да се осъзнае и разбере – че тези устройства (с модифицирана или истинска синусоида) са толкова издръжливи, колкото е голяма способността на батерията да им предоставя нужната енергия.

Буквално погледнато инверторите са компактни и с правоъгълна форма. Имат в единия си край жак, чрез който се включват директно в запалката на таблото на превозното средство, но могат също така да бъдат свързани с кабели за стартер директно към акумулатора. При използването на този вид продукти трябва да знаете какъв тип е най-подходящ за вашите нужди.

Този вид устройства произвеждат два основни вида изходни вълни:

Инвертори с модифицирана синусоида

Те са най-популярните и най-често срещаните видове на пазара. Модифицираната синусоида дава сила, която е последователна и достатъчно ефективна, за да захранва повечето видове уреди.

Мнозинството от устройства ще работят с тях, а и закупуването им няма да повлияе сериозно на портфейла ви.

Този вид инвертори произвеждат вълна с достатъчна мощност за почти всички от вашите потреби. Синусоидата не е точно същата като тази от електрическата мрежа, но доставя мощност, която е последователна и достатъчно ефективна, за да работят добре и постоянно устройства като например:

1. Лаптопи

2. Компютри

3. Някои флуоресцентни лампи

4. Повечето направи си сам инструменти като бормашини и триони

5. Малки хладилници

6. Сешоари и електрически самобръсначки

7. Зарядни устройства за мобилни телефони

Въпреки това някои уреди, които използват контрол на скоростта на мотора в тях или тези, имащи таймери, може да не работят съвсем правилно с модифицираната синусоида. Апаратите от този вид са препоръчителни само за по-малки инсталации, като например тези в къмпинг хижите.

Инвертори с истинска синусоида

Този вид представители доставят най-последователната и съместима форма на изходно напрежение. Типът инвертори, за които говорим тук, произвеждат най-близата до истинската синусоида от всички видове и в много от случаите дават по-чиста енергия дори от доставчика ви на електричество. Продуктът е на практика използваем за всякакъв вид оборудване и уреди, работещи на променлив ток.

Те са и най-скъпи, но това е, защото осигуряват възможно най-последователната форма на изходно напрежение. Някои чувствителни прибори изискват именно такава синусоида – като например различни видове медицинско оборудване или инструменти, работещи с променлива скорост като концентратори на кислород, факс машини, лазерни принтери, безжични зарядни устройства за инструменти, мотори с променлива скорост, електрически самобръсначки, и устройства за отваряне на гаражни врати.
Инверторите с истинска синусоида са по-скъпи за придобиване. Но както вече отбелязах, няои видове оборудване работят само с тях.

В заключение трябва да запомните, че е задължително да използвате вид, който е достатъчно мощен за устройството (или устройствата), което използвате. Избягвайте и претоварването с повече на брой обекти, отколкото трансфертерът е проектиран да захрани.

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.