Функционалност На Основните Видове Трансформатори

13.04.2016 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Когато човек чуе трансформатор, се сеща за трансформатора до блока. Не всички трансформатори обаче са толкова големи. В търговската мрежа се предлагат трансформатори с различни размери, в зависимост от функционалността, която се търси. Могат да се използват както в националната електроразпределителна система, така и в детските играчки, телефоните и аудио техниката. Има много видове трансформатори, но тук ще разгледаме само основните видове, които се предлагат.

Автотрансформатори

151210

Разликата межди традиционните трансформатори и автотрансформаторите е че вторите използват обща намотка. Краен терминал за намотката е всеки край на ядрото на трансформатора. Трети терминал се сформира от втора намотка, която се свързва с ключовата средна точка. Първичният волтаж се провежда през първия и втория терминал. Третият терминал предоставя вторичния волтаж, който работи едновременно с първия или втория терминал. Много от навивките на намотката са общи за първите два терминала, като волтажът им е един и същ. Може да се използва и адаптивен автотрансформатор.

Аудио Трансформатори

Аудио трансформаторите изолират интерференцията и през няколко електрически вериги се изпраща един сигнал. Тези трансформатори са започнали да се използват в ранните телефонни системи и употребата им продължава и в днешно време. Аудио трансформаторите предават аналогов сигнал и разбира се, се използват и в аудио системи. ramka_17536Този вид трансформатори са приложими на много места, тъй като имат няколко функции – комбиниране на сигнали, разделяне на сигнал, предотвратяване на интерференция. За да могат, например, микрофоните, усилвателите и високоговорителите да функционират правилно, имат нужда от аудио трансформатори.

Полифазни Трансформатори

Полифазните трансформатори предават много голямо количество високо напрежение. Те често се свързват с трифазния ток. Непрекъснатият поток на електрическа енергия се дължи на три отделни жици, които пренасят променлив ток с еднаква честота, но по различно време достигат своя връх. Според това какво е приложението на този вид трансформатори, трифазната система е възможно да има неутрален кабел. Полифазният трансформатор може да бъде превърнат в мултифазен трансформатор, което означава, че трите фази ще бъдат инкорпорирани в една. За целта може да трябва уеднаквяване и да бъде свързана магнитна верига, която да обхваща трифазната трансмисия. Фазите на полифазния трансформатор могат да варират, както и навивките на намотката.

Течови Трансформатори

Индукционното изтичане при течовите трансформатори се получава, тъй като връзката между първичната и вторичната намотка е хлабава. Претоварването на този вид трансформатори се предотвратява като електричеството се държи на ниска мощност. Поради възможността им да поддържат толкова ниска мощност, течовите трансформатори се използват в направата на детски играчки. Използват се също и при някои видове лампи с висок волтаж, както и при електродъгово рязане.

Резонантни Трансформатори

Резонантните трансформатори са Kolorado-Springsвид течови трансформатори и работят по същия начин, като имат и външни кондензатори, които работят заедно с вторичната намотка. За разлика от течовите трансформатори, резонантните трансформатори са много ефективни при пренасянето на високи волтажи. Използват се много успешно
за възстановяване на данни от определени честотни нива на радио вълните.

Когато ви потрябва трансформатор, без значение за какво ще го използвате, се уверете, че купувате качествен, каквито са трансформатори INDEL.

 

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.